Det, du tror er digitalisering, er i virkeligheden bare IT. Og det giver udfordringer for dig – og mange andre – at kalde IT for digitalisering. I værste fald risikerer din virksomhed at gå i stå i forhold til den digitale transformation. Her er 3 udfordringer med IT og digitalisering. Denne artikel er nr. 1 af 3 i en serie om digitalisering og digital transformation.
Hvordan bygger håndværkeren et flot hus, hvis han ikke kan bruge eller har de rigtige værktøjer? Og uden en nøjagtig konstruktionstegning, så ender håndværkeren måske med at bygge noget, der ligner Pippis hus: Villa Villekulla. Men det er stadigvæk et hus…
Det er det samme med IT.
Rigtig mange virksomheder investerer i billige (tror de) IT-systemer og -værktøjer til at løfte organisationen ind i digitaliseringsprocessen. Problemet er bare, at IT er et værktøj, som i sig selv ikke skaber nogen værdi (eller et hus). Det er først når vi sætter strøm på processen – dvs. når mennesker bruger værktøjerne i virksomhedens processer OG det samtidigt skaber værdi for kunderne, at du kan begynde at tale om digitalisering.
Tag nu fx dit CRM-system. CRM er grundlæggende her du opbevarer data eller lægger data ind om dine kunder. Processerne omkring CRM-systemet foregår internt i din virksomhed og er i princippet ikke noget dine kunder har gavn af. CRM er et værktøj, som derfor ikke kan noget af sig selv. Det kræver mennesker (medarbejdere og processer). Og selv om du investerer i nyt CRM-system, er det stadig ikke digitalisering. Det er IT som det altid har været.
Standard IT-systemer skaber den laveste kostpris. Hvilket i sig selv er positivt. Der er dog et ’aber dabei’.
Processerne omkring IT-værktøjerne er manuelle og falder på gulvet, så snart nye medarbejdere kommer til – og gamle medarbejdere rejser. Medarbejderne bliver limen mellem systemerne og det skaber ikke værdi i sig selv. I mange virksomheder bliver disse IT-værktøjer faktisk en stop klods for udviklingen, fordi disse værktøjer er så standard, at de kræver din virksomhed gør som alle andre. Og hvad er konkurrencefordelen i det?
Udfordringen med standard IT-værktøjer er også, at dem kan dine konkurrenter også købe fra hylden. ’IT-hyldevarer’ gør dig ikke unik (førende på markedet) – og du får heller ikke en konkurrencemæssig fordel. Dit NAV-økonomisystem er formentlig ikke meget bedre end naboens NAV-økonomisystem?
IT værktøjer kan ofte rigtig mange ting, som I aldrig nogen sinde får brug for. Og det i sig selv fjerner fokus og retning på, hvad det er I som organisation skal og hvordan. Det gør organisationen langsommere, når I vokser; organisationen er låst i udviklingen.
Hvordan måler du virksomhedens succes – på salg? Det gør de fleste og det også derfor, det er her skoen trykker og gør ondt, hvis salget stagnerer. Mange virksomheder ’symptombehandler’ og tager IT, som en hovedpinepille. Det tager smerten lige nu – men kurerer eller forebygger ikke.
Det mange virksomheder glemmer er at tænke på omkostningen pr. IT-værktøj. Ikke hvad selve prisen er for værktøjet, men de ’skjulte’ omkostninger forbundet med IT. Det kan fx indeholde:
Har du de rigtige og effektive værktøj som altid virker – eller er de et quick-fix?
Standard IT-systemer er FARLIGE for din virksomheds udvikling og når du prøver at tilpasse jeres processer til ’standard’. For det er processerne, som er vigtige, mere end værktøjer.
I de gamle, analoge dage var software dyrt og langsommeligt at udvikle. I dag koster software ikke meget og udviklingen sker hurtigere. Men IT-folk af den ’gamle skole’ køber stadig standardsystemer, fordi vi har lært, at det er alt for dyrt at opgradere noget, som ikke er standard.
Digitalisering er kunderejse og den oplevelse og værdi I giver jeres kunder. Hør mere om forskellen på IT og digitalisering i denne video.
I næste artikel, går vi tættere på, hvad digitalisering er og hvordan du kommer godt i gang. Vi har også et godt eksempel fra virksomheden Storm – House Of Six Sigma.
Vil du høre mere om forskellen på IT og digitalisering – så kontakt Frank Helbo Christensen på tlf. 76131445 (selvom han er lidt sur i denne video, så er han faktisk ret flink).
Læs også Sandheden bag digitale buzzwords.
Foto: ludi/Pixabay