Hvordan laver du en omkostning (fx intern tid brugt i virksomheden) om til at være et aktiv for virksomheden? Dvs. så virksomheden undgår ren tidsspilde og vender udgifter til it-udviklingsprojekter til at give pæne tal på regnskabet?
Hvis du sidder med virksomhedens regnskab eller ejer en virksomhed, så er det nu, du skal spidse ører. Og det er IKKE forslag til kreativ bogføring. Den er god nok.
“Kun 35 % af de danske erhvervsledere har en egentlig digital handleplan, mens det gælder hele 53 % af de globale erhvervsledere. Samtidig er det kun 25 % mod 72 % globalt, der konsekvent måler på udbyttet af deres digitale investeringer.”
Kilde: Danish Hightlights – lessons from digital leaders (Rapport fra PwC)
Som virksomhed kan du gøre digitale udviklingsprojekter til et ‘aktiv’ i regnskabet? Og dermed retfærdiggøre de (dyrtkøbte) konsulenttimer og udviklingstimer over for økonomichefen. Indstil jagtsæsonen på dine it-udviklere og undgå røde tal på regnskabsbalancen.
For økonomichefen siger: “Show me the money!”
Klip fra filmen: Jerry Maguire
– Vi har rigtig mange udviklingstimer, som giver vores økonomichef ekstra grå hår. For der kommer umiddelbart ikke nogen indtjening på alle de timer vores udviklere bruger. I første omgang. Og så kan det se skidt ud på regnskabsbalancen. Vores revisor gjorde os opmærksom på muligheden for at kunne afskrive investeringen (f.eks. udviklingstimer) over tid.
Frank Helbo Christensen fra Zispa har gang i mange udviklingsprojekter i samarbejde med kunder. Og dermed får Zispa først en reel indtjening på nye produkter længere ud i fremtiden.
– Både vi, og de fleste af vores kunder, aktiverer digitaliseringsprojekter som ‘immaterielle anlægsaktiver’ i regnskabet. Vi kan også aktivere den tid, vi selv bruger i projektet som et aktiv.
Det eneste ‘aber dabei’ er, at vi og vores kunder skal registrere den tid, vi bruger på projektet. For ellers kan det ikke indgå som et aktiv revisoren kan godkende.
”Udviklingsprojekter under udførelse værdiansættes til kostpris for anlægsaktiver. Kostprisen indeholder de eksterne og interne ressourcer som er medgået til at udvikle aktivet.”
Værdiansættelse af udviklingsprojekter under udførelse. Kilde: Moderniseringsstyrelsen (modst.dk)
Det betyder i praksis: Jo flere udviklingsprojekter, jo større værdi har virksomheden. Groft sagt. Hertil tillægger du også virksomhedens forudbetalinger: “Intern løn til medarbejdere direkte involveret i udviklingsprocessen, eksterne konsulentudgifter, udgifter og investeringer i materialer, køb af software mv., som anvendes i udviklingsaktiviteterne.
Udgifter i udviklingsfasen indregnes på balancen. Aktiviteter i udviklingsfasen omfatter eksempelvis:
Du og din revisor kan læse mere her (via Moderniseringsstyrelsen)
At aktivere udviklingsprojekter på balancen er grundlæggende for, at udgifter til investeringer aktiver ikke må belaste resultatopgørelsen i den periode virksomheden udvikler. Når du udvikler er der ikke et reel forbrug af aktivet og dermed får du en udgift, som kan belaste driften.
– Danmark er et af verdens dyreste samfund at leve og drive virksomhed i. Derfor kan vi også kun konkurrere, hvis vi er blandt de mest produktive i verden. Og her er digitaliseringen virkelig blevet en game changer, der giver mulighed for at tage nogle massive hop fremad i produktivitet.
– Det gør digitalisering til et helt afgørende konkurrenceparameter for Danmark. Hvis vi går forrest, er det os, der får jobbene.” Sådan siger DI’s adm. direktør, Karsten Dybvad i denne artikel fra Dansk Industri
Så kære digitale virksomhed: Når økonomichefen konstant er på nakken af udviklingsafdelingen, så send ham linket til dette indlæg. De røde tal i regnskabet bliver meget nemmere til plus-tal.
Stadig ikke overbevist? Hør mere om vores digitale udviklingsprojekter og hvordan du også kan få et pænere regnskab. Kontakt os i dag på tlf. 76131445
Hjælp os med at hjælpe dig
Fra filmen: Jerry Maguire.
Nyttige links:
Regler for værdiansættelse og indregning af IT-udviklingsprojekter
Nul kroner i omsætning – men mere end 6,5 mia kroner værd (Computerworld)
Virksomheder bliver stadig dygtigere til digitalisering (PwC)
Rapport: Danish Hightlights – lessons from digital leaders (PwC)
8 gode råd: Sådan styrker du digitaliseringen i din virksomhed (CXO-Magasinet)